Haaruitval, ook wel alopecia genoemd, komt in verschillende vormen voor: diffuse alopecia (haaruitval verspreid over de hele hoofdhuid), alopecia androgenetica (hormonale haaruitval) en alopecia areata (kale plekken).
Diffuse alopecia kan veel verschillende oorzaken hebben. Het haarverlies is meestal beperkt in tijd en omkeerbaar. Wanneer het haarverlies ernstig en hardnekkig is, kan er een bloedtest gedaan worden om een eventueel onderliggende aandoening of ziekte uit te sluiten. Vaak is er geen behandeling nodig.
In ernstigere of hardnekkiger gevallen raden we voedingssupplementen, vitamine-injecties, LED-therapie en PRP (Platelet Rich Plasma) aan om de haargroei te stimuleren.
Alopecia androgenetica is genetisch bepaald, gekoppeld aan de werking van androgenen (mannelijke hormonen) en ook wel 'mannelijke kaalheid' genoemd.
Het is geen ziekte, maar een natuurlijke evolutie van het haarleven bij bepaalde mannen. Het treft 15% van de mannen op 20-jarige leeftijd en tot 50% van de mannen op 50-jarige leeftijd.
Er bestaan medische behandelingen om deze ontwikkeling te vertragen en er kunnen goede resultaten worden bekomen als het vroeg genoeg wordt aangepakt, wanneer het haarverlies nog niet te uitgesproken is.
Bij vrouwen komt deze vorm van haaruitval minder vaak voor en zelden voor de leeftijd van 40 jaar Het heeft echter wel een belangrijkere esthetische impact afhankelijk van de mate van verlies van de capillaire dichtheid. Medische therapie bestaat uit topische en systemische (anti-
androgeen) behandelingen. Aanvullende behandelingen voor alopecia androgeneticaom de haargroei te stimuleren bij mannen en vrouwen zijn LED-therapie, PRP-injecties (Platelet Rich Plasma) en topische toediening van groeifactoren of minoxidil al dan niet met behulp van laser..
Alopecia areatais een frequente vorm van haaruitval en wordt gekenmerkt door één of meer ronde tot ovale, volledig kale plekken, meestal beperkt in omvang maar soms samenvloeiend en meervoudig. Het wordt beschouwd als een auto-immuunziekte.
Behandelingsopties zijn onder andere algemeen of plaatselijk gebruik van corticosteroïden.
Andere haarproblemen:
Hirsutisme
Hirsutisme of overmatige groei van gezichtshaar bij vrouwen, kan erfelijk zijn of
verband houden met hormonale onbalans (voornamelijk bij polycysteus ovariumsyndroom (PCOS).
Naast hormonale behandelingen kan laserontharing helpen om overmatige
haargroei onder controle te houden.
Ingegroeide haren
Meestal leiden ingegroeide haren na epilatie tot de vorming van puisten, cysten en
in sommige gevallen tot littekens
Laserontharing helpt ingroeiende haren te verminderen en littekens te beperken.