Pigment lasers

Lasers voor de behandeling van pigmentletsels (ouderdomsvlekken, melasma en andere goedaardige vlekken)
1733

Pigment lasers

Pigmentlasers (Q-switched lasers) richten zich selectief op het endogene (melanine) pigment in de huid. Afhankelijk van de indicatie, het huidtype en het fototype kunnen verschillende soorten lasers worden gebruikt (Q-switched lasers, IPL, Fractionele CO2 laser, thulium laser).

De belangrijkste indicaties zijn:

  • sproeten & ouderdomsvlekken
  • melasma (zwangerschapsmasker)
  • post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)
  • nevus van Ota, hamartoom van Beckers


De behandeling duurt meestal 15 tot 30 minuten (of langer, afhankelijk van de indicatie) en is niet erg pijnlijk. Een verdovende crème en/of het aanbrengen van koude lucht zijn voldoende om eventueel ongemak te verminderen.

Na de behandeling is er gedurende een paar uur wat roodheid en zwelling. De pigmentatie wordt een paar dagen donkerder en er kunnen zich oppervlakkige korstjes vormen, die na ongeveer een week genezen. De resultaten zijn vaak snel na de behandeling zichtbaar, maar in sommige gevallen worden de beste resultaten pas na enige tijd gezien.

Tot 4 weken na de behandeling is het absoluut noodzakelijk om de zon te vermijden. In het algemeen wordt geadviseerd om zonnebeschermende crèmes te gebruiken en beschermende kleding te dragen om te voorkomen dat er pigmentvlekken terugkomen na een laserbehandeling.

Het aantal sessies hangt af van de aard van het te behandelen probleem. Oppervlakkige pigmentlaesies verbeteren aanzienlijk in slechts 1 tot 2 sessies, voor dieper pigment zijn meerdere sessies geïndiceerd. Sommige huidaandoeningen komen vaak terug, waardoor onderhoudssessies nodig kunnen zijn.

Voor gevoeligere huidtypes (donkere huid, Aziatisch) en voor bepaalde indicaties (melasma en PIH) geven we de voorkeur aan laser toning behandelingen in meerdere sessies, wat een zachtere procedure is, om het risico op PIH niet te verhogen.