Dermatochirurgie

Gebruik van verschillende chirurgische procedures en minimaal invasieve technieken om huidlaesies te behandelen of te verwijderen.
278

Dermatochirurgie

Dermatochirurgie is de chirurgische behandeling van huidlaesies.

Er zijn veel verschillende chirurgische technieken om goedaardige en kwaadaardige huidlaesies onder plaatselijke verdoving te verwijderen. Afhankelijk van de diagnose, ligging, grootte en het huidtype van de patiënt zijn er verschillende opties.

Soorten laesies die chirurgisch verwijderd moeten worden zijn:
Goedaardige laesies, zoals naevi (moedervlekken), dermatofibromen, syringomen, xanthelasma, lipomen of cysten.
Kwaadaardige huidtumoren, zoals basaalcelcarcinoom, spinocellulair carcinoom en melanoom.

Soorten chirurgische ingrepen:

  • Excisie: De laesie wordt ellipsvormig weggesneden en vervolgens gehecht.
  • Curettage: Met een curette, een soort scherpe lepel, kan een oppervlakkige laesie worden weggeschraapt.
  • Cryochirurgie: Het gebruik van vloeibare stikstof 'bevriest' de huidlaesie om deze oppervlakkig te vernietigen, ook wel cryotherapie genoemd. 
  • Elektrocoagulatie: het wegbranden (coaguleren) van huidweefsel of het dichtschroeien van bloedvaten door middel van een elektrische bistouri.
  • Laser: Bepaalde huidlaesies, zowel op gelaat als op het lichaam, kunnen worden verwijderd met een chirurgische ablatieve CO2 laser.
  • Nagelchirurgie: Nagelchirurgie omvat het opereren van ingegroeide teennagels, het verwijderen van gezwellen op de teennagel en andere chirurgische behandelingen van de nagel.
  • Mohs chirurgie (Micrografisch Georiënteerde Histochirurgie)
    Mohs chirurgie is bedoeld om bepaalde vormen van huidkanker te behandelen die niet met een eenvoudige excisie verwijderd kunnen worden. Meestal gaat het om grotere en complexere vormen van huidkanker, zoals vormen met een agressievere groei of in een cosmetisch gebied dat moeilijk te opereren is. Bij Mohs chirurgie wordt de huidkanker verwijderd, waarbij de omliggende gezonde huid zoveel mogelijk wordt gespaard. Het verwijderde weefsel wordt onmiddellijk opgestuurd voor histologisch onderzoek onder de microscoop om te bepalen of de huidkanker volledig is weggenomen. Als dat niet het geval is, wordt de volgende uren een nieuwe incisie uitgevoerd. Dit wordt herhaald totdat de laesie volledig is verwijderd. Het recidiefpercentage bij Mohs chirurgie is veel lager dan bij een normale excisie.


Goed om te weten voor elke ingreep:
Vermijd het nemen van bloedverdunners (bv. aspirine) gedurende 5 dagen voor de ingreep of vertel het ons als u bloedverdunners moet nemen.
Voor elke ingreep vindt een consultatie plaats. Sommige ingrepen kunnen onmiddellijk plaatsvinden als het om een kleine laesie gaat. Operaties voor grotere of meervoudige laesies worden op een later tijdstip ingepland om de nodige tijd en voorbereidingen voor de ingreep mogelijk te maken.